A fergeteges humorú kecskeméti lányt (jelentős) korkedvezménnyel vették fel a szegedi konzervatóriumba, és lévén a legkisebb, a többiek anyáskodásának köszönheti azt a nevét, amit (lassan) világszerte ismernek. Hegedűművész diplomájával évek óta szinte le sem jön a színpadról, szenzációsan énekel – lényegében lényegtelen, hogy mit.

“Szirtes Edina Mókus a magyar world-zenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Nagyon ritka koktél az övé: virtuózan rutinos profi, s közben száz százalék természetes egyéniség. Hol folkos, hol sanzonos, hol keleties, hol kortárs zenés hangzásban utazik, de markáns hegedűfutamai és száz közül is felismerhető, sodró-nyers énekhangja mindenféle áramlatokon felül emelik. Szerelem és kínai filozófia, égbemászás és földönjárás, misztérium és vagányság… Szirtes Edina Mókus természeti jelenség. Róla nevezném el az első magyar hurrikánt, Katrina és Sandy hazai rokonát.” (Lackfi János)

Emlékei szerint hétévesen komponálta az első mesejáték muzsikát, és másodikos gimnazista volt, amikor kirúgták a Ki Mit Tud?-ból, mert nem hitték el, hogy a választott József Attila-vershez ő írta a zenét.

Többszörös Artisjus Díjas, a Fringe Fesztivál többszörös kitüntetettje, 2006-ban az amerikai dalíró verszeny (Songwriting Compatiton) döntőse, ami a 15.000 dalból a 10 legjobb dal közé jutást jelenti, hogy csak néhányat kiemeljünk számos sikeréből.

Földes László HOBO megbízására, Csokonai Vitéz Mihály verseire írt egy egész estés koncertanyagot, melyet Debrecenben a Csokonai Színházban mutattak be. Lemez is készült, aminek a bemutatója a Nemzeti Színházban lesz 2017.május 4-én

Saját zenekaraival pedig egész évben járja az országot. (Szirtes Quintet, SzirtesFolk, Fabula Rasa, Monamo, Blues B.R Others…)