Kovács Zalán László tubaművész, többszörös nemzetközi versenygyőztes szólista. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként egyaránt, a zeneirodalom remekeit és a számára írt kompozíciók sokaságát előadva itthon és külföldön egyaránt. Középiskolában és egyetemen is tanít tubásokat, mesterkurzusokat tart és minden évben irányításával kerül megrendezésre a magyarországi tubatábor.

Számos kulturális program vezetője, irányításával kezdődött el 2015-ben Magyarországon a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek azóta igazgatója. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban vezeti beszélgetős műsorát, a Zene-Fere Klubot.

Tudományos területen is igen aktív. A Zeneakadémián szerezte meg DLA doktori abszolutóriumát, majd az ELTE Szociológiai Doktori Iskolájában kezdte el PhD tanulmányait. Zenészként és szociológusként is igen sok prezentációt tart, elsősorban kortárs zenéről és zenepedagógiáról, amely témakörökben a publikációi is olvashatóak, de számos alkalommal az operák és a művészetszociológia témaköreiben is hallhatóak az előadásai.

Kamarazenészként a klasszikus rézfúvós formációkkal és különleges felállásokkal is rendszeresen koncertezik. 1998 óta művészeti vezetője a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttesnek, de több tuba kvártett munkájában is részt vett. Rendszeresen koncertezik Bábel Klára hárfaművésszel, Demeniv Mihály harmonikaművésszel, illetve természetesen a tubairodalom nagyobb részét zongorával vagy zenekari kísérettel adja elő a koncerteken.