Csonka Gábor – Hegedűművész

Zenész családból származik, édesapja klarinétművész. 5 éves korában kezdett hegedülni Budapesten. 1986-ban felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, ahol a Különleges Tehetségek Osztályában Szenthelyi Miklós növendéke lett. Felsőfokú tanulmányait szintén a Zeneakadémián folytatta Szenthelyi Miklós tanítványaként. Kamarazenét olyan kiváló tanároktól tanult mint Devich Sándor, Németh Géza, Hargitai Géza a Bartók vonósnégyes tagjai.

1996-ban szerzett művészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

1990-ben Szenthelyi Miklós meghívta játszani a Magyar Virtuózok Kamarazenekarba, melynek azóta is tagja.

Többek között olyan híres zenészekkel játszott együtt, mint Jean-Pierre Rampal, Alexander Rudin, Maxim Fedotov, Nigel Kennedy és Vadim Repin.

2017-től a Budapesti Operettszínház koncertmestere

Fontosnak tartja a gyermekek tehetségének felismerését és fejlesztését.

2005-2013-ig a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola hegedű tanára

2013 óta a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola hegedű tanára

Rendszeres résztvevője Ácsné Szily Éva és Szászné Réger Judit,Sebestyén Katalin illetve Szilvay Géza a Színeshúrok alkotójának kurzusain.Olyan kivételes tanárok óráit látogatta mint Jozef Kopelman,Mari Tampere-Bezrodny,Michael Vaiman,Mimi Zweig,Szilvay Réka,Victor Danchenko,Yair Kless,Hagai Shaham és Shlomo Mintz.

A klasszikus zene mellett a jazz is közel áll hozzá.

A Sturcz-quartett tagjaként rendszeresen játszik Al Di Meola koncertjein. Olyan híres muzsikusokkal szerepelt együtt mint a Buena Vista Social Club és Ibrahim Ferrer, Ian Anderson a Jethro Tull énekes fuvolistája, Chris Thompson a Manfred Mann énekese, Bill Evans jazz szaxofonos, Tina Harrods és az Orszáczky Jackie Band, John Helliwell a Supertramp szaxofonosa, Mike Stern és a legendás trombitás Randy Brecker.

Szirtes Edina Mókussal 2013 óta játszanak együtt rendszeresen.